Diyetisyen Gizem Akgül, kış aylarında bağışıklık sisteminin sebze ve meyvelerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, kansere karşı koruyucu, antioksidan özellik taşıyan ve bolca vitamin içeren 5 gıyın hakkında bilgi verdi. Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, sebzelerin ve meyvelerin çevresel şartlara dayanıklılığımızı artırmak için içerdiği fenolik bileşikleri anlatarak, bu bileşiklerin antioksidan, bağışıklık güçlendirici ve kansere, mikroplara, enflamasyona ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu özellikler taşıdığını belirtti. Hastalıklara karşı korunmak ve güçlü bir bağışıklık sistemi için dengeli ve yeterli beslenirken antioksidan içeren gıdalara önemli bir yer açmak gerektiğini ifade ederek, bu gıdaların faydalarını sıraladı.
Bal Kabağı Çekirdeği: Kansere ve Prostat Hastalıklarına Karşı Koruyucu
Diyetisyen Akgül, bal kabağı çekirdeğinin protein, beta karoten, tokoferol, PUFA (çoklu doymamış yağ asitleri), E vitamini ve fenolik bileşikler açısından zengin olduğunu aktardı. Ayrıca fosfor, magnezyum, demir, çinko, potasyum ve manganez gibi mineraller içerdiğini belirterek, 100 gr bal kabağı çekirdeğinin yaklaşık 6 gr lif ve 30 gr protein içerdiğini söyledi. “Lif içeriği sayesinde bağırsaklara dost bir gıdadır. Antioksidan, inflamasyonlara karşı koruyucu, hiperglisemi kontrolüne yardımcı, kansere ve prostat hastalıklarına karşı koruyucu etki göstermektedir” dedi. Ancak enerji içeriğinin yüksek olduğu için porsiyonları kontrol etmek gerektiğini uyardı.
Bal: Yüzyıllardır Kullanılan Bağışıklık Sistemi Destekleyicisi
Diyetisyen Akgül, arıların ürettiği balın faydalarının yüzyıllardır bilindiğini anlatarak, balın bağışıklık sistemini güçlendiren, antimikrobiyal ve kansere karşı koruyucu özellik taşıdığını söyledi. Balın ana bileşenlerinin su ve karbonhidrat olduğunu, ancak yapısında antioksidan özellik gösteren fenolik bileşikler bulunduğunu belirtti. “Bal, öksürüğe iyi gelen, balgam söktürücü, boğaz ağrısı semptomlarının azalmasına yardımcı olan, sindirimi kolaylaştıran, prebiyotik içeren ve yaraların iyileşmesine yardımcı olan bir gıdadır. İçerdiği B grubu kompleks vitaminler ve C vitamini ile bağışıklığı da destekler” dedi.
Brokoli: Fitokimyasallarla Kansere Karşı Mücadele
Diyetisyen Akgül, brokolinin bağışıklık sistemini destekleyen fitokimyasallar ve kansere karşı mücadeleyi güçlendiren glukosinolat bakımından zengin olduğunu söyledi. Brokoli ailesine brüksel lahanası, karnabahar, yer elması, kıvırcık, mor ve karalahanayı da ekleyerek, “Brokoli, lif, A, C ve K vitaminleri, polifenoller, potasyum, folat ve demir gibi mineraller içerir. Brokolinin kansere karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Ancak en iyi verimi almak için depolama, hazırlama ve pişirme yöntemlerine dikkat etmek gerekir. Yüksek sıcaklıkta C vitamini kaybı olabilir” dedi.
Kırmızı Pancar: Orta Kalorili Vitamin Deposu
Diyetisyen Akgül, kırmızı pancarın karbonhidrat, nişasta, protein, gerekli aminoasitler, yağ asitleri ve vitaminler ve mineraller açısından zengin olduğunu söyledi. “Kırmızı pancar, E, K, C ve A vitaminleri açısından zengin, ayrıca B vitamini, folik asit, magnezyum, potasyum, kalsiyum, manganez, sodyum, bakır, fosfor, çinko ve demir içerir. Doğal kırmızı antokyanin pigmentleri ve biyoaktif bileşikler açısından son derece zengin olan kırmızı pancar, en güçlü antioksidan özelliklere sahip ilk on sebze arasında yer alır. Antioksidanlar, depresyon, bakteri, virüs, mikroplar ve kansere karşı koruyucu etkiler taşır” dedi.
Turp: Gribal Enfeksiyonlarda Bağışıklığı Destekleyen Kök Sebze
Diyetisyen Akgül, turp gibi karnabahar, brokoli ve lahananın pek çok hastalığa karşı koruyucu olduğunu vurguladı. “Turp, antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini içeren turp, DNA hasarının önlenmesi için de önemlidir. Hücrelerin yapısına olumlu etki eder ve kansere, virüs ve bakterilere karşı koruyucu etki gösterir. Özellikle gribal enfeksiyonlar gibi bağışıklığın desteklenmesi gereken durumlarda, turpu limon ile birlikte veya bal ile tatlandırarak tüketebilirsiniz” dedi.